Ο αθλητισμός δεν έχει όριο ηλικίας, πράγμα που αποδεικνύει περίτρανα ο Νίκος Σκιαθίτης. Ο Βολιώτης, που δόξασε την Ελλάδα το 2004, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου θα κωπηλατήσει από τον Βόλο μέχρι την Σκόπελο με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού και μέσω της «ΘτΔ» στέλνει το δικό του μήνυμα προς όλους μας.
Έτοιμος για ένα ακόμη σπουδαίο εγχείρημα είναι ο Νίκος Σκιαθίτης. Ο χάλκινος ολυμπιονίκης το 2004 θα κωπηλατήσει από τον Βόλο μέχρι την Σκόπελο με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού στις 3 Οκτωβρίου. Ο βετεράνος κωπηλάτης θα ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου 1/10 και φιλοδοξεί μέσα σε 16 ώρες να καλύψει απόσταση 52 ναυτικών μιλίων, που ισοδυναμούν με 95 χιλιόμετρα.
Ταυτόχρονα θέλει να περάσει το μήνυμα ότι ο κάθε άνθρωπος ακόμη και στα 41 του μπορεί να αθλείται και να πετυχαίνει υψηλούς στόχους, αρκεί να το θέλει πραγματικά. Το εγχείρημα θα γίνει με τη συνεργασία του ΝΟΒΑ, της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, του προέδρου της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Βασίλη Ηλιόπουλου κι ενός εθελοντή.
Σημαντική συμβολή θα έχει και ο Δήμος Σκοπέλου, ο οποίος έχει ετοιμάσει ειδικό πρόγραμμα για τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου. Στη μεγάλη πλατεία του λιμανιού ο Νίκος Σκιαθίτης θα αναφερθεί στον ολυμπισμό και τον αθλητισμό έχοντας μαζί του το χάλκινο μετάλλιο του 2004 και τις ολυμπιακές δάδες, ενώ θα μιλήσει και ο Τρικαλινός πρωταθλητής της ποδηλασίας Δημήτρης Γεωργαλής. Επιπλέον ο Βασίλης Ηλιόπουλος θα δώσει διάλεξη και μετά θα κάνει επίδειξη ΚΑΡΠΑ, πρώτων βοηθειών και απινιδωτή. Ακροατές θα είναι οι μαθητές αλλά και οι γονείς τους, που θα πάρουν χρήσιμες πληροφορίες μέσα από τον διάλογο που θα ακολουθήσει με τους τρεις εκλεκτούς καλεσμένους.
Ο Νίκος Σκιαθίτης τονίζει στη «ΘτΔ»: «Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού που είναι στις 3 Οκτωβρίου το εγχείρημα είναι αφιερωμένο στο νησί του Σκοπέλου. Θα γίνει με τη συνεργασία της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, που εδρεύει στην Αθήνα και είναι παράρτημα της Ολυμπιακής Επιτροπής. Σκέφτηκα ως παλαίμαχος πλέον αθλητής της κωπηλασίας, μία ημέρα πριν την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού να πραγματοποιήσω μία δοκιμασία, που είναι να κωπηλατήσω από την ακτή ΝΟΒ στον Βόλο μέχρι την Σκόπελο, δηλαδή συνολικά 52 ναυτικά μίλια (σ.σ. 95 χιλιόμετρα).
Το εγχείρημα θα γίνει με δική μου λέμβο, που έχει παράκτιο σκαρί παντός καιρού. Θα έχω ακόλουθους τον πρόεδρος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας, Βασίλη Ηλιύπουλο που θα επιτηρεί τη διαδρομή για λόγους ασφαλείας με το πλωτό σκάφος του και έναν εθελοντή συναθλητή μου που θα ασχολείται με θέματα διατροφής. Αν οι συνθήκες είναι ιδανικές υπολογίζουμε ότι θα ο απαιτούμενος χρόνος της διαδρομής θα είναι γύρω στις 16 ώρες.
Το εγχείρημα περιλαμβάνει συνεχόμενη κωπηλασία με μερικά μόνο διαλείμματα χωρίς φυσικά να βγούμε στη στεριά. Τα διαλείμματα θα είναι ολιγόλεπτα και συχνά δεν θα σταματήσω να κωπηλατώ, αλλά θα το κάνω σε αργό ρυθμό, γιατί το σωμά αποδίδει καλύτερα μόνο όταν είναι ζεστό. Εννοείται ότι δεν θα κοιμηθώ καθόλου.
Ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας ίσως είναι ο καιρός. Δηλαδή αν έχει απαγορευτικό, δεν θα κωπηλατήσω, γιατί βασικό μέλημα είναι πρωτίστως η ασφάλεια όλων μας. Εάν έχουμε δυτικό καιρό, θα μας πάει πρίμα. Όμως αν έχουμε νότιο ή ανατολικό άνεμο και φτάνει πχ τα 5 μποφόρ, αρχίζει να δυσκολεύει πολύ.
Η εκκίνηση θα δοθεί το πρωί του Σαββάτου από τις εγκαταστάσεις του ΝΟΒΑ και ο τερματισμός θα γίνει στη Σκόπελο. Αν η άφιξή μου γίνει μετά τις 9 το πρωί ίσως θα μου επιφυλάξουν μια υποδοχή. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία θα καλύψω την απόσταση».
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο χάλκινος ολυμπιονίκης υποβάλλεται σε μια τέτοια δοκιμασία, που στην αθλητική ορολογία ονομάζεται «challenge» και πάντα έχει συγκεκριμένο λόγο για να το πράξει, όπως επισημαίνει ο ίδιος:
«Στις δύο δοκιμασίες που έχω κάνει πάντα είχα θέσει κάποιο σκοπό. Στις 2 Σεπτεμβρίου 2017 έκανα τον Γύρο του Παγασητικού με απόσταση 110 χιλιόμετρα σε 15 ώρες για ενίσχυση της Φλόγας. Για τη Φλόγα έγινε και την επόμενη χρονιά τον Απρίλιο μια πολύ μεγαλύτερη διαδρομή, από τον Βόλο μέχρι τον Σχινιά στην Αθήνα. Συνολικά διήρκεσε τρεις ημέρες, αφού έπρεπε να διανύσω 325 χιλιόμετρα. Μαζί μου ήταν πάλι ο Βασίλης Ηλιόπουλος και το χωρίσαμε σε τρία 12ωρα για να μην έχουμε νυχτερινή πλεύση για λόγους ασφαλείας χωρίς να βγούμε στη στεριά.
Αυτή τη φορά θέλησα να το συνδυάσω με την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Το φετινό εγχείρημα είναι αφιερωμένο στην Σκόπελο. Ωστόσο έχω έναν επιπλέον σκοπό. Θέλω να αποδείξω ότι ένας αθλητής 41 ετών, όπως εγώ, μπορεί να αθλείται ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες. Υπάρχει τρόπος, υπάρχει μέθοδος αρκεί να το θέλει. Θα ζήσει μοναδικές εμπειρίες.
Για τον λόγο αυτό μπαίνω μπροστά, προκειμένου να δημιουργήσω ένα «παρακλάδι» στην κωπηλασία και να μην έχουμε μόνο τους αγώνες σπριντ, αλλά και μεγάλων αποστάσεων. Στην Ελλάδα αυτό δεν υπάρχει, αλλά στο εξωτερικό διεξάγονται τέτοιοι αγώνες, με μεγαλύτερο όλων τον διάπλου του Ατλαντικού απόστασης 3.000 μιλίων και διάρκειας περίπου 35 ημερών. Βέβαια υπάρχει και η παράκτια κωπηλασία, αλλά πάλι έχει να κάνει με σπριντ. Θα ήθελα πολύ στο μέλλον να πραγματοποιούνται αγώνες παράκτιας κωπηλασίας μεγάλων αποστάσεων. Ήδη έχω έρθει σε επαφή με διάφορους παράγοντες του αθλήματος, αλλά ακόμη είμαστε στην αρχή.
Θεωρώ ότι οι μεγάλες αποστάσεις ταιριάζουν και σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και είναι μια ευκαιρία γι’ αυτούς να ασχοληθούν με τον αθλητισμό».
Κλείνοντας ο σπουδαίος Βολιώτης πρωταθλητής του παρελθόντος θέλησε να ευχαριστήσει εκείνους που βρίσκονται στο πλευρό του. «Ευχαριστώ θερμά τον Ναυτικό Όμιλο Βόλου και Αργοναύτες, όπου ανήκω, τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Μαγνησίας, τον Δήμο Σκοπέλου, την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, καθώς και τους χορηγούς που στηρίζουν οικονομικά αυτή την προσπάθεια. Είναι πολύ σημαντικό για μένα και για το μήνυμα που θέλω να στείλω και ελπίζω ότι θα εισακουστεί…».