Ολυμπιακή εβδομάδα στα σχολεία 2021

31 Μαΐου – 4 Ιουνίου 2021

Εγγραφές για τη συμμετοχή στην Ολυμπιακή εβδομάδα μέχρι την Τρίτη 25 Μαΐου 2021 και ώρα 13.00

Το πρόγραμμα Ολυμπιακή παιδεία – Ολυμπιακή εβδομάδα στα σχολεία περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων που αναδεικνύουν τη μορφωτική και εκπαιδευτική αξία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι δράσεις αφορούν την απόκτηση γνώσης, αθλητικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και αξιών. Συνδυάζουν την αρχαία και σύγχρονη ιστορία των Αγώνων με την εκμάθηση δεξιοτήτων σχετικών με την ένταξη των μαθητών/τριων στο σχολικό κοινωνικό περιβάλλον όπως:

 • να ευαισθητοποιηθούν σε αξίες, όπως η φιλία, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη,
 • να γνωρίσουν την ιστορία και το πνεύμα των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων,
 • να ενημερωθούν για θέματα που σχετίζονται με τους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004,
 • να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν με τα Ολυμπιακά ιδεώδη και με τα ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες,
 • να κατανοήσουν θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα,
 • να εξοικειωθούν με τις αρχές της δημοκρατίας,
 • να κατανοήσουν και να προσεγγίσουν τις έννοιες του εθελοντισμού, της διαφορετικότητας και της κοινωνικής ευθύνης,
 • να κατανοήσουν υψηλά ιδανικά όπως η ειρήνη,
 • να αποκτήσουν εμπειρίες και γνώσεις σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης στην υγεία.

Η Ολυμπιακή Εβδομάδα αφορά δύο ηλικιακές κατηγορίες ομάδες μαθητών/τριων 6-12 ετών και 13 έως 15 ετών (Δημοτικό και Γυμνάσιο) και θα υλοποιηθεί από τις 31 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου 2021.

Οι βασικοί άξονες ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των μαθητών θα είναι:

 • Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες
 • Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες
 • Ελλάδα 2004 – Αθήνα 2004
 • Ολυμπιακά Ιδεώδη – ηθικά ζητήματα
 • Ολυμπιακή εβδομάδα – Οδηγίες

Βασική προτεραιότητα δίνεται στην ενσωμάτωση του Ολυμπισμού, στην εδραίωση καινοτόμων δράσεων και δραστηριοτήτων εναρμονισμένων με τη σύγχρονη παιδαγωγική προσέγγιση συνδέοντας τη θεωρία με την πράξη.

Η Ολυμπιακή εβδομάδα, έχει ως βασικό σκοπό να προσεγγίσει και να συμπεριλάβει όλους όσους εμπλέκονται με την αγωγή και την εκπαίδευση, να εμπνεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να παρακινήσει τους μαθητές/τριες της Ελλάδας στη διαμόρφωση συμπεριφορών, δεξιοτήτων και αξιών, οι οποίες εκπορεύονται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις αξίες του Ολυμπισμού.

Κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακές συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας zoom με διακεκριμένους Έλληνες αθλητές και Ολυμπιονίκες, ζωντανή σύνδεση με το Μουσείο και το Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας και συνδέσεις για τις παρακάτω 4 θεματικές ενότητες, Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες, Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, Αθήνα 2004 και Ολυμπιακά Ιδεώδη- Ολυμπιακές αξίες.

Οι Σχολικές μονάδες ή τα τμήματα των τάξεων μπορούν να επιλέξουν να παρακολουθήσουν όποιο μέρος από τις προτεινόμενες ενότητες επιθυμούν, σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου.

Κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής εβδομάδας, είναι σημαντικό να διοργανωθούν παράλληλα, αθλητικές και κινητικές δραστηριότητες εντός των Σχολικών μονάδων, για να συμμετέχουν οι μαθητές/τριες ανά τμήμα ή ανά τάξη. Οι δραστηριότητες αυτές μπορεί να είναι, μικρά πρωταθλήματα, αγωνιστικές δραστηριότητες, προσομοίωση αθλημάτων, η βιωματικές δράσεις που κρίνουν κατάλληλες οι εκπαιδευτικοί για τη βέλτιστη παρακίνηση των μαθητών/τριων.

Παροτρύνουμε όλες τις Σχολικές μονάδες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην Ολυμπιακή εβδομάδα, να ενθαρρύνουν τους μαθητές/τριες τους, να γνωρίσουν τις αρχές, τις αξίες και τη φιλοσοφία του Ολυμπισμού και να συμμετέχουν σε όσες περισσότερες δράσεις επιθυμούν.

Αν κριθεί απαραίτητο, από τους εκπαιδευτικούς, για την καλύτερη προετοιμασία των δράσεων μπορεί να αφιερωθεί όσος διδακτικός χρόνος απαιτείται, στο Δημοτικό Σχολείο μέσω του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής και της ευέλικτης ζώνης και στο Γυμνάσιο μέσω του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής και των αντικειμένων Πολιτισμός και Δραστηριότητες.

Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα και κάνετε την επιλογή ή τις επιλογές που επιθυμείτε.

Στη συνέχεια θα πρέπει να πατήσετε σε κάθε μία από τις ενότητες που επιθυμείτε να συμμετέχετε, για να μεταφερθείτε στη φόρμα εγγραφής και στη συνέχεια να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία που σας ζητούνται.

Λίγες ημέρες πριν από την ημερομηνία που έχετε δηλώσει, θα λάβετε τον σύνδεσμο τη σύνδεση σας στην πλατφόρμα του zoom.

Για τη συμμετοχή σας, στις διαδικτυακές συναντήσεις με τους διακεκριμένους αθλητές και Ολυμπιονίκες, παρακαλούμε την κάθε Σχολική μονάδα που θα συμμετέχει, να προετοιμάσει και να μας στείλει στο [email protected] μία ερώτηση που επιθυμούν να κάνουν οι μαθητές/τριες στον συγκεκριμένο αθλητή/τρια. Η ερώτηση θα γίνει από ένα μαθητή/τρια του Σχολείου σας, που θα έχετε ορίσει.

Εγγραφές για τη συμμετοχή στην Ολυμπιακή εβδομάδα μέχρι την Τρίτη 25 Μαΐου 2021 και ώρα 13.00

ΔΕΥΤΕΡΑ
31 ΜΑΙΟΥ
ΤΡΙΤΗ
1 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ
2 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ
3 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
4 ΙΟΥΝΙΟΥ
08.20-09.00
ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
Α/ΘΜΙΑ
08.20-09.00
ΑΡΧΑΙΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Α/ΘΜΙΑ
08.20-09.00
ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
Β/ΘΜΙΑ
08.20-09.00
ΑΡΧΑΙΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Β/ΘΜΙΑ
08.20-09.00
ΑΘΗΝΑ 2004
ΕΛΛΑΔΑ 2004

Β/ΘΜΙΑ
09.15- 09.50
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Β/ΘΜΙΑ
09.15- 09.50
ΑΘΗΝΑ 2004
ΕΛΛΑΔΑ 2004

Α/ΘΜΙΑ
09.15- 09.50
ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΙΔΕΩΔΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

Α/ΘΜΙΑ
09.15- 09.50
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Α/ΘΜΙΑ
09.15- 09.50
ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΙΔΕΩΔΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

Β/ΘΜΙΑ
10.00-10.40
ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ
ΣΤΙΒΟΣ
10.00-10.40
ΒΙΚΤΩΡΑΣ ΜΗΤΡΟΥ
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
10.00-10.40
ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ
ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ
10.00-10.40
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΤΑΜΠΑΚΟΣ
ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
10.00-10.40
ΚΕΛΛΥ ΛΟΥΦΑΚΗ
ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ
ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ
11.35-12.15
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
11.35-12.15
ΝΕΡΡΥ ΝΙΑΓΚΟΥΑΡΑ
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
11.35-12.15
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΒΑΝΟΣ
ΧΑΝΤΜΠΩΛ
11.35-12.15
ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΒΑΤΣΗ
ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ
11.35-12.15
ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΝΟΥ
ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΚΙ ΑΝΤΟΧΗΣ
12.25-13.00
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΛΙΚΑΚΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

12.25-13.00
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΝΙΚΑ
ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ
LASER RUN
12.25-13.00
ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΑΓΝΗΣΑΛΗ
ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
12.25-13.00
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ
ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
12.25-13.00
ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΖΟΥΝΤΟ
ΜΟΡΦΩ ΔΡΟΣΙΔΟΥ
ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ

Ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Αλικάκος και το ΔΣ της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, ευχαριστούν θερμά, όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα της Ολυμπιακής εβδομάδας και στηρίζουν την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία μεταλαμπαδεύοντας τις αξίες και τα οφέλη που προσφέρει ο αθλητισμός και ο Ολυμπισμός.

Θέρμες ευχαριστίες από τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Αλικάκο και το ΔΣ της ΕΘΝΟΑ, προς το Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής για την άριστη συνεργασία στην υποστήριξη του προγράμματος και στην ομάδα εργασίας της Ολυμπιακής εβδομάδας, που αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο δουλεύοντας σκληρά για την υλοποίηση του.

Τέλος ο Πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ, ευχαριστεί για την πολύτιμη συμβολή και συνεργασία τους, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και ιδιαίτερα, την κα Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια, τον κ. Κώστα Αντωνόπουλο, τον κ. Χρίστο Λιάγκουρα και την κα Ρούλα Λεβεντούρη.

Ολυμπιακή Εβδομάδα 21 Σχολεία

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ