6ο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Ακαδημιών

Η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝ.Ο.Α.) διοργάνωσε σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Ακαδημίες (ΕΟΑ) με μεγάλη επιτυχία, το 6ο Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Ακαδημιών, στην Αρχαία Ολυμπία, το οποίο θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα στην ιστορία του θεσμού μέχρι σήμερα!

Το Θέμα του συνεδρίου ήταν: «Προοπτικές του Ολυμπιακού κινήματος μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024».
Το κλίμα ήταν εορταστικό μιας και πρώτη φορά το ετήσιο Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Ακαδημιών φιλοξενήθηκε στην Ελλάδα, σε μια εξαιρετική χρονική συγκυρία, λίγες ημέρες μετά τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι 20 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν ο Σπύρος Καπράλος Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και μέλος της ΔΟΕ, ο Ηλίας Δαλαίνας Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, ο Ισίδωρος Κούβελος Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ο καθηγητής Manfred Laemmer Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Ακαδημιών και ο Dr. Uri Schaefer Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Αθλητικής Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής.

Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν εκπρόσωποι από 27 χώρες, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή από όλα τα προηγούμενα Συνέδρια έως σήμερα.

Στο πρώτο μέρος των διαλέξεων ο Σπύρος Καπράλος, Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και ο Dr. Klaus Schormann, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μοντέρνου Πεντάθλου, μίλησαν για τις δράσεις και προοπτικές του Ολυμπιακού κινήματος, καθώς και τις επικείμενες αλλαγές στο περιεχόμενο του Ολυμπιακού Προγράμματος. Στο δεύτερο μέρος των διαλέξεων, η Nuria Puig Brandes, Διευθύντρια Διεθνών σχέσεων και Ακαδημαϊκών προγραμμάτων του Ολυμπιακού κέντρου σπουδών της Λοζάνης και η Xenia Kourgouzova, Senior Education Manager της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής του (OVEP), μίλησαν για τη σημασία της Ολυμπιακής Παιδείας, το Olympic Values Education Programme, για τις επικείμενες συνεργασίες και δράσεις όπως τη δημιουργία κοινής πλατφόρμας και τις προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν μετά του Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου.

Μετά το πέρας των διαλέξεων ακολούθησε επίσκεψη στο μνημείο Πιερ ντε Κουμπερτέν, όπου φυτεύτηκε η ελιά -σύμβολο της ειρήνης – στην μνήμη του Πιερ Ντε Κουμπερτέν από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Μοντέρνου Πεντάθλου Dr. Klaus Schormann, τον Πρόεδρο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλους της ΔΟΕ Σπύρο Καπράλο και τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρο Κούβελο. Στην τελετή παρευρίσκονταν η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου Ντόρα Πάλλη μέλη ΔΣ της ΕΘΝΟΑ και της Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου καθώς και οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Ακαδημιών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ολοκληρώθηκαν με επιτυχία 4 workshops με ενδιαφέρουσες διαλέξεις και διαδραστικά εργαστήρια τα οποία έδωσαν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες για περαιτέρω εμβάθυνση και ανταλλαγή απόψεων σε διάφορα θέματα.
Καινοτομία της φετινής διοργάνωσης του Συνεδρίου, αποτέλεσε η καθημερινή πρωινή άσκηση των συνέδρων, «αθλητισμός για όλους-αθλητισμός για πάντα».

Τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, το κεντρικό θέμα των εισηγήσεων ήταν «Η κληρονομιά και το στίγμα των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024» με ομιλητές τον καθηγητή Διονύσιο Γάγγα, τον καθηγητή Arnaud Richard Προέδρο της Ολυμπιακής Ακαδημίας της Γαλλίας και τον Ιωάννη Ψιλοπουλο, Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Fair Play Movement. Στα workshops της ημέρας, εκπρόσωποι των Ολυμπιακών Ακαδημιών συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις με τους συμμετέχοντες καταλήγοντας σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Στα workshops έκαναν παρουσιάσεις τα μέλη της ΕΘΝΟΑ, η καθηγήτρια Ξένια Αργειτάκη, η Γενική Γραμματέας Ντόρα Πάλλη και η Dr Κυριακή Ουδατζή.

Πραγματοποιήθηκε επίσης επίσκεψη με ξενάγηση από τον Αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, στον Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και πλούσιο κοινωνικό πρόγραμμα για γνωριμία μεταξύ των μελών των Ολυμπιακών Ακαδημιών.

Το ίδιο απόγευμα, στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας παρουσία εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Ακαδημιών τελέστηκε μια συμβολική τελετή την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024 με την οποία το International Fair Play Passport απέκτησε επίσημα την έδρα του στην Αρχαία Ολυμπία. Στη συμβολική αυτή τελετή, στον ωραίο χώρο του Δημαρχείου της Ολυμπίας υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, της ΕΘΝΟΑ και του δημιουργού του International Fair Play Passport.

Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Άρης Παναγιωτόπουλος, η Γενική Γραμματέας της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ντόρα Πάλλη και ο δημιουργός του International Fair Play Passport Professor Gennaro Testa.

Την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία. Κεντρικό θέμα ήταν η συνεργασία των Ολυμπιακών Ακαδημιών με τα Πανεπιστήμια. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και μέλος της ΕΘΝΟΑ, Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, η Dr Στέλλα Λειβάδη, και ένα πάνελ συμμετεχόντων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, μίλησαν για την Oλυμπιακή διαπαιδαγώγηση στην ανώτατη εκπαίδευση και την κληρονομιά που άφησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού.

Η Δ/ντρια της ΕΘΝΟΑ Ντενίζ Παναγοπούλου, ανέπτυξε τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις επικείμενες δράσεις της ΕΘΝΟΑ και μαζί με τους συνεργάτες της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, Dr Πέλα Πετράκη- Καββαδία και τον Καθηγητή Κοινωνιολογίας του Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας Gennaro Testa, παρουσίασαν το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ακαδημίας «Οι Ολυμπιακές αξίες ως στάση ζωής και υγείας», ενώ ο Bastian Grueger ανέπτυξε τις δράσεις των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Ακαδημιών.

Το συνέδριο έληξε με το πέρας της Γενικής Συνέλευσης και ακολούθησε το Gala Dinner στον όμορφο κήπο του ξενοδοχείου Europa σε μία πολύ ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα.

Ακολούθησε η απονομή των EOA Flame Awards, όπου νικητές αναδείχθηκαν για το καλύτερο πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας, η Εθνικής Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας μαζί με τη Γερμανική Ολυμπιακή Ακαδημία και για το καλύτερο πρόγραμμα Ολυμπιακής Κληρονομιάς η Γαλλική Ολυμπιακή Ακαδημία.

Την τελετή σηματοδότησε επίσης μια ιστορική πρωτιά στην κατηγορία της Ολυμπιακής Εκπαίδευσης, με τη βράβευση δύο εξαιρετικών προγραμμάτων Εθνικών Ολυμπιακών Ακαδημιών οι οποίες ισοβάθμησαν.

Τα δύο αυτά προγράμματα Ολυμπιακής Εκπαίδευσης, αποτελούν ένα ισχυρό παράδειγμα για τον τρόπο ενσωμάτωσης και προώθησης των Ολυμπιακών αξιών στα Εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα.

Η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας (ΕΘΝ.Ο.Α.) βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Ακαδημιών, για το εξαιρετικά επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας «Η Ολυμπιακή εβδομάδα στα Σχολεία- Η Ολυμπιακή εβδομάδα στο δρόμο για το Παρίσι 2024» όπου το 2024 παρακολούθησαν 234.071 μαθητές από σχεδόν 5,376 σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας.

Και η Γερμανική Ολυμπιακή Ακαδημία, με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Olympia ruft: Mach mit!), που προωθεί την Ολυμπιακή εκπαίδευση μέσω διαθεματικού διδακτικού υλικού σχεδιασμένου για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με σημαντικό αντίκτυπο στην ενσωμάτωση των Ολυμπιακών Αξιών, όπως ο σεβασμός, στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών.
Νικήτρια στην κατηγορία της Ολυμπιακής Κληρονομιάς αναδείχθηκε η «Μεγάλη Συλλογή Αθλητικών Αρχείων» (Grande Collecte des Archives du Sport), της Γαλλικής Ολυμπιακής Ακαδημίας. Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που καλεί το κοινό να συνεισφέρει υλικό σχετικό με τον αθλητισμό στα εθνικά αρχεία, διασφαλίζοντας ότι κρίσιμες πτυχές της αθλητικής ιστορίας της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένων των γυναικείων αθλημάτων και των παραολυμπιακών -αθλημάτων, που θα διατηρηθούν για τις μελλοντικές γενιές.
Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας και την αναγνώριση του ως μέρος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας από την Οργανωτική Επιτροπή του Παρισιού 2024.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ