Δημοτικό Καϊμακλί Β (ΚΒ): Αναβιώνοντας τις ολυμπιακές αξίες και τα ολυμπιακά ιδεώδη

,

Το Δημοτικό Καϊμακλί Β(ΚΒ συμμετείχε στο πρόγραμμα της «Ολυμπιακής Παιδείας-4η Ολυμπιακή εβδομάδα στα Σχολεία» της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας όπου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Αρχαίας Ολυμπίας από τις 31 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου 2024. Στο πρόγραμμα, μετά από κλήρωση, συμμετείχαν 12 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, εκπαίδευσης, 1 Σχολείο της Κύπρου, 1 Σχολείο της Ομογένειας από την Αφρική και 1 Σχολείο της Ομογένειας από τη Γερμανία. Η θεματική ενότητα της Ολυμπιακής εβδομάδας 2024, ήταν «H Ολυμπιακή εβδομάδα στο δρόμο για το Παρίσι 2024».

Τα παιδιά γνώρισαν Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιους και Ευρωπαϊκούς πρωταθλητές που υπηρετούν με συνέπεια το  «Ευ Αγωνίζεσθαι» και τα Ολυμπιακά Ιδεώδη, είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στη σκοποβολή, το χάντμπολ, το λέιζερ-ραν, την κωπηλασία, την άρση βαρών, αγωνίσματα στίβου και το πρωτοποριακό παιχνίδι Run & Out. Παράλληλα, ενημερώθηκαν από τη Δρα Πέλλα Πετράκη-Καββαδία για τη συμβολή της άσκησης στη βελτίωση της υγείας. Όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες έλαβαν μία κάρτα υγείας ως οδηγό για ένα υγιεινό τρόπο ζωής και καλών συνήθειων για την υγεία. Επίσης, συμμετείχαν σε πολλά διαδραστικά παιχνίδια και ομάδες εργασίας, με σενάρια διαχείρισης της ήττας κάτω από διαφορετικές οπτικές γωνίες, τον εκφοβισμό και έγιναν για λίγο μικροί δημοσιογράφοι, παρουσιάζοντας τη δική τους ραδιοφωνική εκπομπή, έχοντας κάνει μία «εικονική» συνέντευξη με έναν Ολυμπιονίκη/Παραολυμπιονίκη τα οποία τους έδωσαν πλήρη χαρά και ευχαρίστηση και αποχαιρέτησαν την Αρχαία Ολυμπία κατενθουσιασμένοι! Η εκπαιδευτική επίσκεψη έκλεισε με την επίσκεψη μας στο περιβαλλοντικό κέντρο του Κούμανι και ακολούθησε περιβαλλοντική δράση στο πανέμορφο δάσος της Φολόης.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές/τριες του σχολείου μας παρουσίασαν ένα σύντομο φιλμ[1] με θεματική το προφίλ του σχολείου μας και την ανάπτυξη των ολυμπιακών αξιών. Η επιτροπή συνεχάρη τα παιδιά για την πρωτοβουλία και  τα προσκάλεσε επίσημα μέσω αντιπροσωπείας των μαθητών/τριών μας να συμμετέχουν παρουσιάζοντας το φιλμ καθώς και τις εντυπώσεις τους στην 34η Σύνοδο της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου που τελέστηκε το  Σάββατο 15 Ιουνίου στο Ολυμπιακό Μέγαρο, Λευκωσίας. ‘Ένα σύντομο απόσπασμα από τις εντυπώσεις και εμπειρίες που εξέφρασαν τα παιδιά:

«Ε  Θ  Ν.  Ο.  Α. (Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία): είναι λίγα τα 5 γράμματα για να περιγράψουμε τις εμπειρίες για το πρόγραμμα αλλά θα χρησιμοποιήσουμε τα αρχικά για κάθε μας περιγραφή.

Ε (ΕΨΙΛΟΝ): δηλώνει τον ενθουσιασμό μας, την ευγένεια των διοργανωτών και την επιτυχία του προγράμματος.

Θ (ΘΗΤΑ): δηλώνει τη  θέληση και το θάρρος να μην τα παρατάμε.

Ν (ΝΙ): φανερώνει τη προσωπική μας νίκη για να αγωνιζόμαστε. 

Ο (ΟΜΙΚΡΟΝ): Ολυμπία, θα θυμόμαστε την ομορφιά του αρχαίου χώρου, τη γνωριμία με τους ολυμπιονίκες  και την εξαιρετική οργάνωση που είχε το πρόγραμμα.

Α (ΑΛΦΑ): δηλώνει τα αθλήματα τα οποία γνώρισα για πρώτη φορά και τη λέξη άκρη όπου και στην άκρη του κόσμου θα πηγαίναμε για να συμμετέχουμε ξανά στο πρόγραμμα.

Όμως το πιο σημαντικό που μάθαμε από το πρόγραμμα είναι: ότι και να χάσουμε, αν έχουμε δώσει το 100% του εαυτού μας, θα νιώθουμε περήφανοι επειδή θα έχουμε προσπαθήσει!!!»

Θερμές ευχαριστίες από το σχολείο μας για την εξαιρετική διοργάνωση του όλου προγράμματος, στην  Διευθύντρια κυρία Ντενίζ Παναγοπούλου, στον πρόεδρο της ΕΘΝ.Ο.Α. κύριο Γιώργο Αλικάκο και όλους τους συντελεστές οι οποίοι με τη συμβολή τους επιφέρουν στο μέγιστο την επιτυχία του έργου που επιτελούν. Επίσης, θερμές ευχαριστίες στην κοσμήτορα της Ε.Ο.Α.Κ. Δρ. Κλέα Παπαέλληνα για την συμμετοχή του σχολείου μας στην 34η Σύνοδο της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ