2η Ελληνογαλλική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή εβδομάδα 31 Ιανουαρίου – 4 Φεβρουαρίου 2022

Διεξαγωγή της 2ης Ελληνογαλλικής Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Εβδομάδας από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου 2022

Η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Εβδομάδα υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + «Ας μοιραστούμε όλοι μαζί το πάθος των Αγώνων» και διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝ.Ο.Α.) σε συνεργασία με την Γαλλική Ολυμπιακή Ακαδημία.

To πρόγραμμα ERASMUS + υποστηρίζει την κινητικότητα Ελλήνων και Γάλλων εκπαιδευτικών και μαθητών μέσα από τη δημιουργία γεφυρών επικοινωνίας μεταξύ 26 σχολικών τάξεων των δύο χωρών, εν όψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024.

Η 2η διοργάνωση της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Εβδομάδας φέρνει κοντά νέους από την Ελλάδα και από τη Νορμανδία για να μοιραστούν ένα κοινό πάθος: τον αθλητισμό και τις αξίες του μέσα από συζητήσεις με Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές. Οι συναντήσεις με κορυφαίους Έλληνες και Γάλλους αθλητές θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης κι ενθάρρυνσης για όλους.

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ξεχωριστές προσωπικότητες, να μοιραστούν την ιστορία και τις αξίες των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων, να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα αναπηρίας. Η γαλλική γλώσσα, επίσημη γλώσσα των Ολυμπιακών Αγώνων, θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προτείνονται στους καθηγητές γαλλικής γλώσσας στην Ελλάδα.

Πέρυσι, 10 000 μαθητές έλαβαν μέρος και συνέβαλλαν με τον ενθουσιασμό τους στην επιτυχία της διοργάνωσης. Η εβδομάδα αυτή αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία κινητοποίησης μίας συλλογικής δυναμικής με επίκεντρο τη Γαλλοφωνία και με πρωταγωνιστές τους αθλητές, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των δύο χωρών.

Στη φετινή διοργάνωση, υποδεχόμαστε κορυφαίους αθλητές για μία σειρά διαδικτυακών συναντήσεων μέσω Zoom:

  • Αιμιλία Τσουλφά, χρυσή Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004, ιστιοπλοΐα
  • Vanessa Morales, αθλήτρια που κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ γυναικών ανάβασης στο Κιλιμάντζαρο (Τανζανία)
  • Γιάννης Σεβδικαλής, αθλητής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, στίβος-400m
  • Paul-Antoine de Belval, ανερχόμενος αθλητής Ολυμπιακών Αγώνων, ξιφασκία
  • Γιάννης Φουντούλης, αργυρός Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο 2020, υδατοσφαίριση
  • David Smetanine, παραολυμπιονίκης, κολύμβηση
  • Ευαγγελία Ψάρρα, πρωταθλήτρια τοξοβολίας
  • Magalie Pottier, παγκόσμια πρωταθλήτρια motocross
  • Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου, δισκοβολία
  • Πολυχρόνης Τζωρτζάκης, αθλητής ποδηλασίας

Όλοι οι αθλητές διακρίνονται για τη φιλανθρωπική τους δράση για την οποία και θα συνομιλήσουν με τους νέους μαθητές.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ