Η ΞΙΦΑΣΚΙΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΗΜΕΡΑ 2022

,

Η Ολυμπιακή Ημέρα 2022 εορτάστηκε από την Ε.Ο.Ξ. το Σάββατο 18 και 25 Ιουνίου στην αίθουσα ξιφασκίας στο Ο.Α.Κ.Α. με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της αγωνιστικής δράσης του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Παμπαίδων – Παγκορασίδων 2022 στο Ξίφος Μονομαχίας και τη Σπάθη.

Οι μικροί αθλητές και οι μικρές αθλήτριες συμμετείχαν σε δύο εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν από την έναρξη των αγώνων κάθε κατηγορίας. Με αφορμή την εορταστική ημέρα, τα παιδιά έλαβαν καπέλα και διπλώματα για τη συμμετοχή τους στην ολυμπιακή εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να ακούσουν λίγα λόγια από τους επίτιμους καλεσμένους των αγώνων.

Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση το Σάββατο 18 Ιουνίου, ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Ο.Ξ. κ. Ανέστης Κωστίδης μίλησε στους μικρούς ξιφομάχους για την ιστορικότητα και τη διαχρονική ισχύ της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, η οποία αποτέλεσε έναυσμα για την έναρξη των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Ε.Ο.Ε. κ. Θωμάς Τόκας τόνισε τη σπουδαιότητα του θεσμού της Ολυμπιακής Ημέρας και παρότρυνε τα παιδιά να δραστηριοποιηθούν ενεργά μέσα από τον αθλητισμό και να ανακαλύψουν τις Ολυμπιακές αξίες μέσα από τον πυλώνα «Κινούμαι-Μαθαίνω-Ανακαλύπτω, Μαζί για έναν Καλύτερο Κόσμο». Ακόμα εξέφρασε την πίστη του στη συμβολή του αθλητισμού στην ειρήνη και στην αλληλεγγύη, καθώς όπως δήλωσε «ο αθλητισμός χτίζει γέφυρες και ενώνει τους ανθρώπους».

Στην εκδήλωση για τις Παγκορασίδες η 8η Ολυμπιονίκης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, κ. Δήμητρα Μαγκανουδάκη μοιράστηκε τις σκέψεις με τις μικρές αθλήτριες αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η Ολυμπιακή Ημέρα είναι και ημέρα εορτασμού της ίδρυσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς ιδρύθηκε το 1896 κατά την πρώτη διοργάνωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Υπενθύμισε στα παιδιά ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτήν την ημέρα να περάσουμε μηνύματα ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών, ειδικότερα στην τωρινή συγκυρία με τους πολέμους να μαίνονται γύρω μας. Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ο.Ξ., κ. Χρήστος Παυλίδης, παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι ο αθλητισμός ενώνει τους ανθρώπους, ενθαρρύνει την ανάπτυξη υγιή ανταγωνισμού και δημιουργεί φιλίες που θα κρατήσουν για μια ζωή. Τέλος, σημείωσε πως η Ολυμπιακή Ημέρα είναι αφιερωμένη σε όλα τα ιδανικά που εμπνέει ο αθλητισμός στους ανθρώπους.

Το Σάββατο 25 Ιουνίου τις εκδηλώσεις προλόγισε η κα Ίρις Βλαχούτσικου, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ο.Ξ ενώ είπαν μερικά λόγια επίτιμοι καλεσμένοι από το χώρο της ξιφασκίας. Συγκεκριμένα, ο κος Χρήστος Γρόλλιος, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ο.Ξ., μοιράστηκε το μήνυμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, αφιερωμένο στην Ολυμπιακή Ημέρα 2022. «Μέσω του εορτασμού προβάλλουμε τις Ολυμπιακές αξίες, αξίες διαχρονικές και πανανθρώπινες, όπως η φιλία, ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, το ευ αγωνίζεσθε, ενώ ταυτόχρονα ζούμε τη χαρά της άθλησης, της δημιουργίας, της μάθησης και της συμμετοχής» ανέφερε ο κος Γρόλλιος, και ολοκλήρωσε λέγοντας πως «μαζί, μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο και ειρηνικό κόσμο, μέσω του αθλητισμού.»

Οι πρωταθλήτριες της ξιφασκίας Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου και Δώρα Γκουντούρα οι οποίες συμμετείχαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες μοιράστηκαν με τα παιδιά την εμπειρία τους. Η Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου (Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων Ναντσίνγκ 2014, Ρίο 2016, Ξίφος Ασκήσεως) αφού υπενθύμισε στους μικρούς ξιφομάχους ότι η δουλειά και η προπόνηση που κάνουν τώρα χτίζει τις βάσεις για να πετύχουν στο μέλλον όλους τους τους στόχους αναφέρθηκε στη στιγμή που μπήκε στο στάδιο του Ριο για την Τελετή Έναρξης, η οποία όπως είπε και η ίδια άξιζε όσο και η στιγμή που ανέβηκε στην πίστα για να αγωνιστεί: «Μπαίνετε στην Τελετή Έναρξης όλοι μαζί οι αθλητές ενωμένοι, αυτό είναι και το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Στόχος είναι να το απολαύσουμε και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε», συμπλήρωσε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κλείνοντας τη σύντομη ομιλία της.

Η Δώρα Γκουντούρα (Τόκιο 2020, Σπάθη) αναφερόμενη στη συμμετοχή της στους πρόσφατους Ολυμπιακούς του Τόκιο δήλωσε ότι αποτέλεσε μια εξαιρετική στιγμή στην αθλητική της καριέρα, τονίζοντας ωστόσο ότι η ολυμπιακή εμπειρία δεν περιορίζεται στη στιγμή της αναμέτρησης, αλλά περισσότερο στη διαδρομή προς τους Αγώνες: «Απαιτεί θυσίες, θέλει πείσμα, θέληση, αλλά το κυριότερο είναι να περνάμε καλά και να ευχαριστιόμαστε αυτό που κάνουμε.» Παρότρυνε τα παιδιά να χαίρονται την προπόνηση με τους συναθλητές τους, να αγαπάνε τους αγώνες και κυρίως να θέλουνε να εξελίσσονται. Τέλος έκλεισε τον χαιρετισμό της ευχόμενη «κάθε χρόνο να σας βλέπω εδώ να μεγαλώνετε μέσα στο χώρο της ξιφασκίας, την οικογένεια μας, και να φέρνετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από εμένα.»

Τους ευχαριστούμε όλους θερμά που μίλησαν στα παιδιά για τη σπουδαιότητα των Ολυμπιακών Ιδεών και Αξιών, όπως το «Ευ Αγωνίζεσθε» και την «Ευγενή Άμιλλα», και μοιράστηκαν την ολυμπιακή εμπειρία τους με την επόμενη γενιά πρωταθλητών, τους μικρούς και τις μικρές μας ξιφομάχους.

Να ευχαριστήσουμε ιδαιτέρως την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία που συνέβαλλαν στην ανάδειξη του φετινού μηνύματος της Ολυμπιακής Ημέρας: ‘’Move for Peace’’-«Μαζί για την Ειρήνη»!

Κλείνοντας τις εκδηλώσεις όλοι μαζί, αθλητές, αθλήτριες και καλεσμένοι ύψωσαν την Άσπρη Κάρτα, το σύμβολο για την επίτευξη της ειρήνης μέσω του αθλητισμού.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ