Η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα Σχολεία με δράσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Με γνώμονα την κατάρτιση και την ευαισθητοποίηση της νεολαίας σε θέματα που συνδέονται με τον Ολυμπισμό, η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝ.Ο.Α.) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχεδίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ολυμπιακή Παιδεία – Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία» το οποίο θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2020-21, από τις 31 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου. Το πρόγραμμα αφορά δύο ηλικιακές κατηγορίες μαθητών/τριών 6-12 ετών και 13-15 ετών (Δημοτικό και Γυμνάσιο) και οι βασικοί του άξονες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης θα είναι οι Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, Η Ελλάδα 2004 – Αθήνα 2004 και τα Ολυμπιακά Ιδεώδη.

Περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων που αναδεικνύουν τη μορφωτική και εκπαιδευτική αξία των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι δράσεις αφορούν την απόκτηση γνώσης, αθλητικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και ευαισθητοποίηση σε αξίες, όπως η φιλία, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη, η κοινωνική ευθύνη. Επίσης πολύ σημαντική για τους συντελεστές του προγράμματος είναι η κατανόηση από τα παιδιά θεμάτων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αρχές της δημοκρατίας, τα υψηλά ιδανικά, την ειρήνη. Τέλος το πρόγραμμα αυτό συμβάλει στην απόκτηση εμπειριών και γνώσεων σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης και του αθλητισμού στην υγεία.

Η ένταξη του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων στο ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι μια ιδέα που υπήρχε εδώ και καιρό έντονα στην σκέψη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής καθώς είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά μας την έννοια του Ολυμπισμού και τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτόν τον Παγκόσμιο θεσμό, ως κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Λόγω της πανδημίας, την φετινή χρονιά, το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ΕΘΝΟΑ σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων. Παρ όλ’ αυτά οι δράσεις θα είναι πολλές και το ενδιαφέρον μεγάλο καθώς θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ζωντανές συνδέσεις με το Στάδιο στην Αρχαία Ολυμπία, παρεμβάσεις και ομιλίες ολυμπιονικών και αθλητών υψηλών επιδόσεων καθώς και σπουδαίων προσωπικοτήτων του Αθλητισμού.

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ, Σπύρος Καπράλος δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή γιατί η Ολυμπιακή Παιδεία θα μπει στα σχολεία , λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ν’ αντιληφθούν τη σημασία της εφαρμογής των Ολυμπιακών αξιών, ακόμα και στην καθημερινή ζωή. Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι την ηγεσία του Υπουργού Παιδείας για την απόφαση να μπει η Ολυμπιακή Παιδεία στα σχολεία, αλλά γενικότερα για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε».

Ο Πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ, Γιώργος Αλικάκος τόνισε:
«Η Ολυμπιακή Παιδεία είναι η μορφωτική διαδικασία που αποσκοπεί στην αγωγή των νέων σύμφωνα με τις Ολυμπιακές αξίες, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του σύγχρονου πολιτισμού. Ο αθλητισμός, είναι φιλοσοφία ζωής και μέσω αυτής οι νέοι και οι νέες μπορούν να αλλάξουν στάση ζωής, νοοτροπία και φιλοσοφία. Γιατί μόνο μέσα από την παιδεία, μπορούμε να καταφέρουμε να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο που βασίζεται σε ιδανικά και αξίες και μέσα από τον αθλητισμό μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Η «Ολυμπιακή εβδομάδα στα Σχολεία» θέλουμε να είναι η γιορτή του Ολυμπισμού και των αξιών, που θα ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και της μαθήτριες να ενστερνιστούν τα Ολυμπιακά ιδεώδη και να τα ενσωματώσουν στην καθημερινή τους ζωή.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων που έχει αγκαλιάσει το πρόγραμμα και το υποστηρίζει και εύχομαι όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα συμμετέχουν στην «Ολυμπιακή Εβδομάδα» να αγαπήσουν τον αθλητισμό και να εμπνευστούν από τις αξίες που αντιπροσωπεύει.

Η ΕΘΝ.Ο.Α δεσμεύεται να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες δράσεις, ώστε όλα τα παιδιά της Ελλάδας να γίνουν κοινωνοί της ιστορίας και του μεγαλείου των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στόχος του προγράμματος είναι να κατανοήσουν όλα τα παιδιά τον λόγο που η Ελλάδα μπαίνει πρώτη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, που ακούγεται πάντα ο Ελληνικός Εθνικός ύμνος στην έναρξη και τη λήξη, που η Ελληνική σημαία κυματίζει σε όλη την διάρκεια των αγώνων και να μάθουν πως ο Ολυμπιακός Ύμνος είναι ελληνική δημιουργία».

Τοιχογραφία που δημιουργήθηκε με αφορμή την «Ολυμπιακή Εβδομάδα στα Σχολεία» στη πρόσοψη του 26o Δημοτικού Σχολείου Ιλίου με την χρηματοδότηση της ΕΟΕ και απεικονίζει το Αρχαίο και το Μοντέρνο Πένταθλο σε μια εικόνα.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ