Η Αρχαία Ολυμπία, σταυροδρόμι των Σχολείων Ελλάδας και Κύπρου

,

Οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, από 2 έως 4 Ιουνίου 2023, θα κατακλυστούν από νεανικές φωνές δεκατριών (13) σχολείων από την Ελλάδα και ενός (1) σχολείου από την Κύπρο.

Τα σχολεία αυτά, που συμμετείχαν (μαζί με άλλα 3.237) στο πρόγραμμα της 3ης Ολυμπιακής Εβδομάδας, κληρώθηκαν να επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία (με δωρεάν μετακίνηση, διαμονή και σίτιση) όπου η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία έχουν ετοιμάσει ένα πολυεπίπεδο εκπαιδευτικό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό αλλά και διασκεδαστικό πρόγραμμα.

Η γνωριμία των παιδιών με Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές, οι αθλητικές δραστηριότητες, οι περιβαλλοντικές δράσεις αλλά και οι επισκέψεις στα Μουσεία της περιοχής, θα αποτελέσουν μια υπέροχη εμπειρία.

Στη διάρκεια αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης, θα γίνει η παρουσίαση του International Fair Play Passport το οποίο θα ξεκινήσει ένα συμβολικό ταξίδι από τον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα συμβολισμού των Ολυμπιακών αξιών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο μνημείο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν και στο Στάδιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, με σημαίες από όλο τον κόσμο και θα παρουσιαστεί μέσα από μια εξαιρετική χορογραφία της Άρτεμις Ιγνατίου, της εμπνευσμένης χορογράφου των τελετών Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Το νησί Procida ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ιταλίας για το έτος 2022 στην οποία η παρουσίαση του προγράμματος «Procida: όπου o αθλητισμός είναι πολιτισμός» έτυχε θερμής υποδοχής.

Ο κοινωνιολόγος Prof. Gennaro Testa, δημιουργός του προγράμματος «Fair play Passport», σε συνεργασία με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία και την Ολυμπιακή Ακαδημία της Ιταλίας (ΑΟΝΙ), έχουν ενεργοποιήσει τη διαδικασία αναβάθμισης του Διαβατηρίου σ’ ένα «International Fair Play Passport», το οποίο θα ξεκινήσει ένα συμβολικό ταξίδι από την Αρχαία Ολυμπία.

Το «Fair Play Passport» θα ξεκινήσει από την Procida και θα φτάσει στην Ολυμπία, ως ένας αγγελιοφόρος και μάρτυρας αξιών, όπως η υγεία, η ευημερία, η κοινωνικότητα, η ικανότητα αποδοχής προκλήσεων, γεμάτο πολύτιμα εκπαιδευτικά εργαλεία και παράγοντες προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης,

Το «Fair Play Passport» διαδίδει όλες τις αξίες στο νέο και πρωτόγνωρο «International Fair Play Passport» με την υλοποίηση της επίσημης τελετής που θα πραγματοποιηθεί στην Ολυμπία στις 3 Ιουνίου, με την υποστήριξη της Total Energies και της Allianz και των Ολυμπιονικών μας Άγης Κασούμη και Σπύρου Γιαννιώτη.

Τις εκδηλώσεις μας, υποστηρίζουν δυναμικά η Total Energies και η Allianz των οποίων τα στελέχη με ενθουσιασμό και προσήλωση έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να υλοποιηθεί αυτό το ξεχωριστό project.

Η εταιρεία Total Energies, ως εθνικός χορηγός του International Fair Play Passport, θα παρουσιάσει στους μαθητές ενδιαφέροντα στοιχεία για τη βιωσιμότητα και τις μορφές ενέργειας αλλά και θα τους προσφέρει συμβολικά δώρα.

Η εταιρεία Allianz, στηρίζει διεθνώς την προβολή και προώθηση του International Fair Play, Passport σε όλες τις χώρες και φροντίζει, για άλλη μία χρονιά, για την ασφαλιστική κάλυψη όλων των συμμετεχόντων στην τριήμερη αυτή συνάντηση.

Τα δεκατέσσερα (14) σχολεία που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό τριήμερο είναι:

 • Ι’ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΦΟΥ – ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ
 • ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
 • Ε.Ε.Ε.Ε.Κ ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ
 • 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ ΧΙΟΥ
 • 6o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
 • ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΩ ΚΩΜΗΣ
 • 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
 • 17ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΑΧΙΛΛΕΥΣ) ΛΑΡΙΣΑΣ
 • ΑΡΕΤΑΚΕΙΟ Δ/Σ ΒΟΛΙΜΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
 • 16ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
 • ΔΗΜ.ΣΧ.ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
 • ΒΑΜΒΑΚΑΡΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΕΛΑΣΑΛ ΣΥΡΟΥ
 • ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΙΚΙΩΝ
 • 4o Δ.Σ. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ