Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ολυμπιακών Αξιών» – ΕΘΝΟΑ – Ολυμπία Απρίλιος 2023

,

Την εβδομάδα που πέρασε, η ομάδα Ολυμπιονικών και Παγκόσμιων Πρωταθλητών της ΕΘΝΟΑ, υλοποίησε το Πρόγραμμα “Ολυμπιακές Αξίες”, στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ στην Ολυμπία. Συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων του Κολλεγίου Αθηνών (4-6 Απριλίου) και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων (7-9 Απριλίου).

Τα παιδιά συνομίλησαν με τους Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιους Πρωταθλητές και ένιωσαν τη μαγεία που εκπέμπει ο ιερός χώρος της Ολυμπίας.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο του προγράμματος όμως ήταν το αθλητικό μέρος. Τα παιδιά, με βιωματικό τρόπο, συμμετείχαν σε διάφορα αθλήματα, τα οποία τα ενθουσίασαν. Κάποια από αυτά τα αθλήματα (golf, laser run) τα συνάντησαν για πρώτη φορά. Επίσης, τα παιδιά, μέσα από δράσεις στις οποίες πρωταγωνιστούσαν, έμαθαν να διαχειρίζονται τα αρνητικά συναισθήματα που τα κατακλύζουν μετά από μια ομαδική αγωνιστική αποτυχία. Στη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά συμμετείχαν στα επιμέρους προγράμματα-δράσεις: Ολυμπιακή Παιδεία, Αθλητισμός και Περιβάλλον και Πολιτιστική Λαμπαδηδρομία.

Εκτός από αυτά, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο ιστορικό αρχείο των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» και να διαπιστώσουν την προσπάθεια που έγινε τότε από όλους τους φορείς για να διοργανωθεί άρτια το σπουδαίο αυτό παγκόσμιο αθλητικό γεγονός. Τέλος, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν τον Αρχαιολογικό χώρο, το Στάδιο και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και το δάσος της Φολόης, όπου πραγματοποίησαν μία περιβαλλοντική δράση. Η αποστολή, πλαισιώθηκε, εκτός από τον Σπύρο Αυγουστή-εκπαιδευτικό, από τους/τις: Βίκτωρα Μήτρου και Γιώργο Τζελίλη (άρση βαρών), Νικόλαο Σκιαθίτη και Γιάννη Τσίλη (κωπηλασία), Άγγελο Λεμάνη (ιστιοπλοΐα), Άννα Χαραλαμπίδου (υδατοσφαίριση), Γιώργο Χαλκίδη (χάντμπολ), Αντώνη Πλατή (γκόλφ) και Πηνελόπη Νίκα (μοντέρνο πένταθλο). Εκτός αυτών, συμμετείχαν ο παραολυμπιονίκης κολύμβησης Γιάννης Κωστάκης και η παγκόσμια πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας Μελίνα Παππά, οι οποίοι παρουσίασαν τα αθλήματά τους. Τα παιδιά έκαναν πληθώρα ερωτήσεων, οι οποίες απαντήθηκαν και από τους δύο εμπλέκοντας τα ιδανικά του αθλητισμού με τις κοινωνικές δεξιότητες, που πρέπει να αποκτιούνται από μικρή ηλικία. Αυτό επεσήμαναν εμφατικά και ο πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ κος Γεώργιος Αλικάκος αλλά και ο ταμίας της ΕΘΝΟΑ κος Σταύρος Πέρρος στους επιγραμματικούς τους λόγους που απηύθυναν στα παιδιά.

Στόχος της ΕΘΝΟΑ είναι να μεταφέρει σε όλα τα παιδιά της Ελλάδας το μήνυμα: “Οι Ολυμπιακές Αξίες είναι οι πιο πολύτιμοι οδηγοί για τα καθημερινά βήματα της ζωής μας”!

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ