ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ FAIRPLAY – Allianz και Total Energies, χορηγοίτου International Fair Play Passport

,

Στις 3 Ιουνίου 2023, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας-ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία, ξεκίνησε ένα πρωτόγνωρο ταξίδι με προορισμό όλο τον κόσμο.

Το συμβολικό ταξίδι του International Fair Play Passport το οποίο μεταφέρει το πανανθρώπινο μήνυμα των Ολυμπιακών Αξιών.

Aυτή την ιδιαίτερα συναισθηματική εκδήλωση, υποστήριξαν δυναμικά η Allianz ως διεθνής χορηγός του International Fair Play Passport και η Total Energies, ως εθνικός χορηγός.

Η παρουσίαση της γέννησης του International Fair Play Passport πραγματοποιήθηκε στο μνημείο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν στο Στάδιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (όπου κυμάτιζαν σημαίες από όλο τον κόσμο). Η εξαιρετική χορογραφία της Άρτεμις Ιγνατίου, της εμπνευσμένης χορογράφου των τελετών Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, δημιουργήθηκε ειδικά για την περίσταση και ενθουσίασε αγγίζοντας τις καρδιές όλων των παρευρισκομένων.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και Πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ κ. Γιώργος Μαυρωτάς, ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Fair Play κ. Ιωάννης Ψιλόπουλος, οι Πρόεδρος των Ολυμπιακών Ακαδημιών της Ιταλίας και της Ελλάδας κ. Mauro Checcoli και Γιώργος Αλικάκος, ο εκπρόσωπος της ΕΟΕ κ. Θωμάς Τόκας, ο Κοσμήτωρας της ΔΟΑ και μέλος της ΕΘΝΟΑ κ. Κώστας Γεωργιάδης και ο Ταμίας της ΕΘΝΟΑ κ. Σταύρος Πέρρος.

Ανάμεσά τους ήταν δεκατρία (13) σχολεία από την Ελλάδα και ένα (1) σχολείο από την Κύπρο. Τα δεκατέσσερα (14) αυτά σχολεία, είχαν κληρωθεί (ανάμεσα σε 3.248 σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της 3ης Ολυμπιακής Εβδομάδας) να επισκεφθούν δωρεάν (μετακίνηση, διαμονή και σίτιση) την Αρχαία Ολυμπία και να συμμετάσχουν σε πληθώρα αθλητικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δράσεων.

Ο κοινωνιολόγος Prof. Gennaro Testa, δημιουργός του προγράμματος Fair play Passport που ξεκίνησε από το νησί της Procida της Ιταλίας που ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ιταλίας το 2022 , επεσήμανε ότι το International Fair Play Passport “ανοίγει διάπλατα” τις πύλες των συνοριακών γραμμών για να μεταδώσει σε όλη την ανθρωπότητα τις Ολυμπιακές αξίες που είναι ο πιο δυναμικός μοχλός αλλαγής στάσεων συμπεριφοράς για μια αναβαθμισμένη και πιο ευτυχισμένη παγκόσμια κοινότητα.

Όλοι οι επίσημοι, στις ομιλίες τους, συνεχάρησαν αυτή την πρωτοβουλία της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ιταλικής Ολυμπιακής Ακαδημίας και εξέφρασαν τη θετικότητα τους για το πρόγραμμα του International Fair Play Passport που έχει ως στόχο την ενίσχυση της διάδοσης των Ολυμπιακών αξιών σε διεθνές επίπεδο.

Στο εσωτερικό μέρος του διαβατηρίου, υπάρχει, η ανεκτίμητη προσωπική μαρτυρία δύο μεγάλων Ελλήνων Ολυμπιονικών, του Σπύρου Γιαννιώτη και της Άγης Κασούμη.

Την τελετή έκλεισε η συμβολική σκυταλοδρομία για το International Fair Play Passport. Τα παιδιά, στο Στάδιο των εγκαταστάσεων της ΔΟΑ, κρατώντας στο χέρι μια σκυτάλη με τα χρώματα του Διαβατηρίου, ξεκίνησαν από το κέντρο του χώρου (που συμβόλιζε την Αρχαία Ολυμπία) και έτρεξαν προς όλες τις κατευθύνσεις (που συμβόλιζαν όλα τα σημεία του πλανήτη). Εκεί, ξετύλιξαν τις χάρτινες σκυτάλες τους, τις έστρεψαν προς τον ουρανό, τον φωτοδότη Ήλιο (που οι ακτίνες του ανάβουν την Ολυμπιακή Φλόγα) και έστειλαν το χαρούμενο μήνυμα του Fair Play παντού!

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ