Δελτίο Τύπου Προγράμματος Erasmus+ «Ολυμπιακή εκπαίδευση: από την Αρχαία Ολυμπία έως τις Ευρωπαϊκές πρακτικές»

,

Ολοκληρώθηκε, με την αναχώρηση των ξένων αποστολών, το τριεθνές πρόγραμμα Erasmus+ «Ολυμπιακή εκπαίδευση: από την Αρχαία Ολυμπία έως τις Ευρωπαϊκές πρακτικές», με συμμετοχή 52 εκπαιδευτικών, διαφόρων ηλικιών και τη συνεργασία της Ολυμπιακής Επιτροπής της Λιθουανίας και των Ολυμπιακών Ακαδημιών της Εσθονίας και της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε από 18 έως 25 Απριλίου 2023, στη Ελλάδα.

Εκπαιδευτικοί των τριών χωρών είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στο λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων, την Αρχαία Ολυμπία. Ξεναγήθηκαν στον Αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο της περιοχής, όπως και στο «Σύγγρειον», που αποτελεί το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας.

Με πρωτοβουλία και οργάνωση της ΕΘΝΟΑ (Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας) Ελλάδας, το πρόγραμμα ξεναγήσεων είχε εμπλουτιστεί ήδη με την άφιξη των ξένων αποστολών, με επίσκεψη και ξενάγηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να τρέξουν στον στίβο του, και στη συνέχεια με επίσκεψη στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας. Εκεί τους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ κ. Γιώργος Αλικάκος. Επίσης στη διάρκεια παραμονής τους στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία είχαν την ευκαιρία να δουν και το Ιστορικό Αρχείο των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», ενώ η επίσκεψη στην Ακρόπολη και τον Παρθενώνα ήταν ο καλύτερος τρόπος να αποχαιρετήσουν την Ελλάδα, δηλώνοντας εντυπωσιασμένοι και κρατώντας για πάντα αυτές τις πολύτιμες εικόνες, που έγιναν ήδη όμορφες αναμνήσεις.

Στο καθαρά εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες, πέρα απ’ τη μύηση στην Ιστορία του Αρχαίου Ολυμπιακού Κινήματος και την ανάλυση των πολιτιστικών εννοιών του Ολυμπισμού, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν, να μοιραστούν και ν ’ανταλλάξουν μεταξύ τους βέλτιστες πρακτικές Εκπαίδευσης, προερχόμενες από τις 3 Ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν και τη δική τους πολλές φορές οπτική πάνω στο ζητούμενο. Η συνύπαρξη και η καλή διάθεση και προθυμία όλων να γίνουν μια δυνατή κι ενωμένη ομάδα, έφερε κι ένα ακόμη επιθυμητό αποτέλεσμα, την αναζήτηση κι ανάλυση περαιτέρω ευκαιριών συνεργασίας, μεταξύ των τομέων προσφοράς στους νέους, στην Εκπαίδευση, στον Πολιτισμό και στον Αθλητισμό. Στο πρόγραμμα κι εξαιρετικές διαλέξεις, όπως αυτή του κ. Κώστα Γεωργιάδη, κοσμήτορα της ΔΟΑ και μέλος του ΔΣ της ΕΘΝΟΑ, για την σημασία της Ολυμπιακής Εκπαίδευσης και την έννοια του Ολυμπισμού.

Χαρακτηριστική στιγμή ήταν επίσης η παρουσία των τριών αποστολών στο μνημείο του Πιέρ Ντε Κουμπερτέν, όπου εκπρόσωποί τους φύτεψαν, σε μια δυνατή συμβολική κίνηση, μια ελιά και όλοι μαζί άκουσαν, με ιδιαίτερη συγκίνηση, τον Ολυμπιακό Ύμνο.

Φυσικά δεν έλειψαν και οι ευκαιρίες για χαλάρωση και διασκέδαση, όπως οι αθλοπαιδιές στα γήπεδα της Ακαδημίας, η επίσκεψη σε κοντινή παραλία για μπάνιο, καθώς και βραδιές κουλτούρας και πολιτισμού της κάθε χώρας, που διοργάνωνε γνωριμία των άλλων δύο με ήθη, έθιμα, προϊόντα συνήθειες και πολλούς…τοπικούς χορούς. Στη διάρκεια της Ελληνικής βραδιάς, δόθηκαν στους νικητές διαφόρων διαγωνισμών ο διάσημος… «κότινος» (στεφάνι από κλαδί ελιάς, που δινόταν στους Ολυμπιονίκες), αντίγραφα Αρχαίων νομισμάτων και διπλώματα Ολυμπιακών Αξιών «Ευ Αγωνίζεσθαι» απ’ την ΕΘΝΟΑ. Η τελευταία μέρα έκλεισε και πάλι με τον Ολυμπιακό Ύμνο και δυνατά χειροκροτήματα κι επιφωνήματα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ξένων αποστολών, οι βαλίτσες της επιστροφής είναι πιο…βαριές, από γνώσεις, παραστάσεις, νέες ιδέες και αξέχαστες αναμνήσεις.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ κ. Γιώργος Αλικάκος τόνισε: «στη χώρα του Ξένιου Διός και στο λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων και του πολιτισμού, φιλοξενήθηκαν άνθρωποι ικανοί και άξιοι να μεταφέρουν, ως εκπαιδευτικοί, το μήνυμα, τις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες του Ολυμπισμού και ν’ ανταλλάξουν απόψεις και πρακτικές πάνω σε κάτι περισσότερο επίκαιρο από πότε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις χώρες και τους εκπροσώπους τους που συμμετείχαν. Οι εντυπώσεις που μου μεταφέρθηκαν ήταν απ’ όλες και όλους οι καλύτερες, με την υπογράμμιση της ανάγκης να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι σ’ αυτή τη χώρα και στην Αρχαία Ολυμπία, για να νιώσουν πλέον στην καρδιά και τη ψυχή τους το νόημα και το μεγαλείο των Ολυμπιακών Αγώνων και του Ολυμπισμού. Απ’ την πλευρά μας, ως ΕΘΝΟΑ, θα είμαστε πάντα αρωγοί, διοργανωτές, συνεργάτες και συμπαραστάτες σε ενέργειες που αναδεικνύουν εντέλει την ανεκτίμητη κληρονομιά της Ελλάδας».

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την υποστήριξη του προγράμματος και τους συνεργάτες μας από την Εσθονία και τη Λιθουανία κα ReeleRemmelkor και κ. KasparasSileikis για την άριστη συνεργασία.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ