«ΑΘΛΟΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΣ» 2023

,

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής 2023: «ΑΘΛΟΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΣ» Η Τέχνη εξυμνεί τον αθλητισμό και ο Αθλητισμός εμπνέει την τέχνη Πληροφορίες & συμμετοχές: https://www.paidikipinakothikielladas.org 

Η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας σε συνεργασία με τους φορείς: Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Μαραθωνίου Ρόδου και στα πλαίσια αντίστοιχα της Ολυμπιακής Εβδομάδας στα Σχολεία 2023 και του 8ου Διεθνούς Μαραθωνίου Ρόδου διοργανώνουν πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής για μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου που φοιτούν σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Πρόκειται για διαγωνισμό Καλών Πρακτικών που έχει ως πυρήνα τις πανανθρώπινες αξίες μέσα από τις αρχές και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού και του αθλητικού πνεύματος. Ανά τους αιώνες, το αγωνιστικό πνεύμα αποτέλεσε κύρια πηγή έμπνευσης τόσο της Ελληνικής όσο και της διεθνούς τέχνης, αφού η ομορφιά του αθλητισμού ενέπνευσε ποιητές, γλύπτες, λογοτέχνες, μουσικούς. Λαμπρότερο παράδειγμα όλων, αποτελεί η Ζωφόρος του Παρθενώνα που συνέλαβε ο Φειδίας για να απεικονίσει την πομπή των Παναθηναίων αγώνων.

Ο αθλητισμός και η τέχνη αλληλοεμπνέονται. Οι καλλιτεχνικές αξίες εξευγενίζουν τον αθλητισμό και ενισχύουν την πολιτιστική του υπόσταση αλλά και η καλλιτεχνική ευαισθησία αφυπνίζεται από την ομορφιά της κίνησης. Η αλληλεπίδραση αυτή προσδίδει μεγαλείο στον αθλητισμό και την αγωνιστική και εμπλουτίζει τις τέχνες.

Η τέχνη, στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, εμφανίστηκε ως είδος γλώσσας, μέσο δηλαδή επικοινωνίας, έκφρασης συναισθημάτων και ιδεών, ανάγκη του ανθρώπου να μετατρέψει τον αρχέγονο φόβο σε ρυθμό, να εξευμενίσει τα θεία-σύμβολα, να απεικονίσει τη φύση και τα πράγματα. Η τέχνη αποτελούσε και αποτελεί μια απελευθερωτική δραστηριότητα, διαμορφωτική και μεταποιητική.

Αντικείμενο της τέχνης είναι το ωραίο, το αισθητικά ωραίο, η αξία του οποίου αλλάζει από εποχή σε εποχή και η ομορφιά εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο. Τα έργα τέχνης, πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα και τη τέρψη που παρέχουν αποτελούν και θαυμάσιες πηγές για γνώση και έρευνα της εποχής στην οποία δημιουργήθηκαν και παρέχουν, πολλές φορές, άμεσες πληροφορίες για το κοινωνικό –πολιτιστικό γίγνεσθαι.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ