33η Συνοδος Ολυμπιακης Ακαδημιας Κυπρου

,

«Ολυμπιακά Πρότυπα και ο Κοινωνικός ρόλος του αθλητισμού στη σύγχρονη κοινωνία»

  • Γεώργιος Χρυσοστόμου (Πρόεδρος ΚΟΕ) : «Επιδίωξη μας είναι η ανάδειξη της διαφοράς του αθλητισμού των ρεκόρ, από τον αθλητισμό των Ολυμπιακών Αξιών»
  • Συγκλόνισε ο Σταύρος Τζιωρτζής : «Όλα ξεκινούν από την οικογένεια»
  • Η ΕΘΝΟΑ προσκαλεί σχολείο από την Κύπρο για Εβδομάδα Ολυμπιακής Εκπαίδευσης στην Αρχαία Ολυμπία

Με υψηλό επίπεδο ομιλιών και ουσιαστική συμμετοχή των συμμετεχόντων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στο Ολυμπιακό Μέγαρο στην κατάμεστη αίθουσα ΟΠΑΠ «Ευ Αγωνίζεσθαι», η 33η Σύνοδος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου (ΕΟΑΚ). Η Σύνοδος ήταν αφιερωμένη στον πρώην Πρόεδρο της ΚΟΕ και πρώτο Κοσμήτορα της ΕΟΑΚ Ντίνο Μιχαηλίδη και είχε ως θέμα «Ολυμπιακά Πρότυπα και ο Κοινωνικός ρόλος του αθλητισμού στη σύγχρονη κοινωνία».

Κατά την τελετή έναρξης, χαιρετισμούς, απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΚΟΕ και Πρόεδρος της ΕΟΑΚ Γεώργιος Χρυσοστόμου, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας επί θεμάτων αθλητισμού Φοίβος Ζαχαριάδης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας (ΕΘΝΟΑ) Γιώργος Αλικάκος, και ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ Κωστάκης Κουκκουλής. Τους συνέδρους καλωσόρισε η Κοσμήτορας της ΕΟΑΚ Κλέα Παπαέλληνα. Την κήρυξη των εργασιών της Συνόδου πραγματοποίησε ο ΥΠΠΑΝ Πρόδρομος Προδρόμου.

Σημαντική εξαγγελία από Γιώργο Αλικάκο

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ Γιώργος Αλικάκος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Παιδείας που επαναλειτούργησε από το 2021 με τη συμμετοχή 3000 σχολείων και πέραν των 100.000 μαθητών από όλη την Ελλάδα. O κ. Αλικάκος σημείωσε ότι η ΕΘΝΟΑ προτείνει όπως, από το 2023 συμμετέχουν σε αυτήν την πενθήμερη εκπαιδευτική διαδικτυακή διαδικασία και τα Σχολεία της Κύπρου. Επιπρόσθετα ένα σχολείο από την Κύπρο, το οποίο θα επιλεγεί από το ΥΠΑΝ της Κύπρου, θα συμμετέχει με άλλα 13 σχολεία από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΘΝΟΑ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Αρχαία Ολυμπία, με το οποίο κορυφώνεται η προαναφερθείσα προσπάθεια της Εκπαιδευτικής διαδικασίας. Την πρόταση αυτή, επικρότησε ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Γεώργιος Χρυσοστόμου και όλοι οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο της ΕΟΑΚ, και τη χαιρέτησε ο Υπουργός Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου.

Στην τελετή έναρξης παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟΕ Ανδρέας Γεωργίου και το Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ Οδυσσέας Πατσαλίδης, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΚΟΕ Κίκης Λαζαρίδης, και η Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναίκα και Αθλητισμός της ΚΟΕ Ιωάννα Δημητρίου. Την Πρεσβεία της Ελλάδας εκπροσώπησε ο κ. Σπύρος Ράτσικας (Τμηματάρχης Α΄/ Θέματα Πολιτισμού), παρέστησαν επίσης τα Μέλη του Δ.Σ. του ΚΟΑ Σωτήρης Αδάμου, Κάλλη Χατζηιωσήφ, και Έλενα Παπακώστα, οι πρώην Πρόεδροι του ΚΟΑ Δήμος Γεωργιάδης και Κλεάνθης Γεωργιάδης, και ο Υπεύθυνος Τομέα Αθλητισμού του Δήμου Λευκωσίας Βαλέριος Δανηιλίδης ο πρώην Βουλευτής Ανδρέας Μουσκάλλης και ο πρώην Πρόεδρος της ΕΑΚ Παναγιώτης Φελλούκας.

Παρέστησαν επίσης η Διεύθυντρια Μάρκετινγκ της ΟΠΑΠ Κύπρου κ. Θούλα Μανναρίδου, ο κ. Γιάννος Μιχαηλίδης (Chief Executive Officer Cablenet) και ο Διευθυντής Λειτουργίας και Ανάπτυξης του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στην Κύπρο κ. Αναστάσιος Καλογιάννης. Στην αίθουσα ΟΠΑΠ Ευ Αγωνίζεσθαι βρέθηκα επίσης Πρόεδροι και εκπρόσωποι Αθλητικών Ομοσπονδιών, προπονητές, αθλητές, φοιτητές των Πανεπιστημίων της Κύπρου, και πολλοί φίλοι του αθλητισμού.

Κύριος ομιλητής ήταν η θρυλική μορφή του κυπριακού αθλητισμού Σταύρος Τζιωρτζής, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που ανέπτυξε το θέμα «Το αθλητικό πρότυπο και παράγοντες υπονόμευσης του αθλητισμού». Ο κ. Τζιωρτζής στην ομιλία του αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της οικογένειας στην δημιουργία των χαρακτήρων των αθλητών που μετέπειτα θα εξελιχθούν σε πρότυπα για την κοινωνία και στην ανάγκη της συνεχούς προσπάθειας σε όλα τα επίπεδα για την καταπολέμηση του ντοπινγκ στον αθλητισμό.

Λάμψη στη φετινή Σύνοδο προσέθεσε ο Χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας Δημοσθένης Ταμπάκος, ο οποίος στη δική του εισήγηση κατέθεσε τις «Ολυμπιακές Εμπειρίες ενός χρυσού Ολυμπιονίκη». Ο κ. Ταμπάκος επικεντρώθηκε στον σημαντικό ρόλο της Παιδείας που διαμορφώνει τον κάθε αθλητή, παρουσιάζοντας επίσης σημαντικές μορφές του αθλητισμού και του πολιτισμού, που εξελίχθηκαν σε πρότυπα στις χώρες τους, και στο διεθνή χώρο με υπόβαθρο πέραν των επιτυχιών τους την Παιδεία που κατείχαν.

Το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των εισηγητών της Συνόδου συνέθεσαν επίσης η Διευθύντρια της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας κα Ντενίζ Παναγοπούλου που παρουσίασε τις «Δράσεις και Προγράμματα ΕΘΝ.Ο.Α. για προβολή των Ολυμπιακών Προτύπων στη σύγχρονη κοινωνία» και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής κ. Δημήτρης Γρηγοριάδης ο οποίος στην ομιλία του ανέπτυξε το θέμα «Ο κοινωνικός ρόλος των Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και τα Ολυμπιακά Πρότυπα».

Παρουσιάσεις έγιναν επίσης από τον Λειτουργό της ΚΟΕ Γιώργο Κορέλλη από τη συμμετοχή του στην 15η Σύνοδο της Δ.Ο.Α. για Προέδρους και Διευθυντές Ολυμπιακών Ακαδημιών και την Γεωργία Χριστοφόρου από τη συμμετοχή της στην 61η Σύνοδο της Δ.Ο.Α. για Νέους Συμμετέχοντες.

Οι παρουσιάσεις αποτέλεσαν το έναυσμα για συζήτηση που αναπτύχθηκε μεταξύ εισηγητών και συμμετεχόντων με ουσιαστικές τοποθετήσεις επί προβλημάτων και προτάσεων, στο θέμα που πραγματεύτηκε η Σύνοδος. Τα συμπεράσματα από τις παρουσιάσεις και τις προτάσεις ολόκληρης της Συνόδου, συνόψισε η Κοσμήτορας της ΕΟΑΚ Κλέα Παπαέλληνα. Η κυρία Παπαέλληνα αναφέρθηκε επίσης και στις επικείμενες δράσεις της ΕΟΑΚ, ενόψει των 35 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Ολυμπιακής Ακαδημίας, εξαγγέλλοντας την διοργάνωση του 1ου Μαθητικού Συνεδρίου στο οποίο θα συμμετέχουν μαθητές όλων των Αθλητικών Σχολείων και θα πραγματοποιηθεί στη Λάρνακα, όπως επίσης και τον προγραμματισμός εκδηλώσεων της ΕΟΑΚ σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, καθώς και στις ενέργειες που γίνονται για τη διοργάνωση της επόμενης Επετειακής Συνόδου στην Αρχαία Ολυμπία.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ