27ος Μαθητικος Διαγωνισμός για τους πρόσφυγες

,

H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προκηρύσσει τον 27ο ετήσιο πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό της για το σχολικό έτος 2023-2024 με θέμα «Ανήκουμε όλοι στην ίδια ομάδα». Ο φετινός Διαγωνισμός καλεί τα παιδιά να μοιραστούν δημιουργικά τις σκέψεις τους για τη μοναδική θετική δύναμη που έχει ο αθλητισμός στις ζωές των ανθρώπων και τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Ενώ αποτελεί ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που συμβάλει στη σωματική και ψυχική μας υγεία, ο αθλητισμός είναι ταυτόχρονα και ένα ισχυρό μέσο για την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ειρήνης. Ιδιαίτερα για τους πρόσφυγες, και μάλιστα για τα παιδιά πρόσφυγες και τους νέους ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω πολέμου, διωγμών και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αθλητισμός βοηθάει στο να ξεπεράσουν τραυματικές εμπειρίες και να ενταχθούν στις νέες τους κοινωνίες. Παράλληλα, αποτελεί ένα μέσο ενδυνάμωσης και συμπερίληψης, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών με αναπηρία, ενώ δίνει κίνητρο στους ανθρώπους να εργαστούν για έναν κοινό στόχο και σκοπό, νιώθοντας ότι ανήκουν σε μια ομάδα.

Από τα προσφυγικά αθλητικά σωματεία που ίδρυσαν οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα από τη Μικρά Ασία έως την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων καθώς και την παρουσία πολλών προσφύγων παικτών και αθλητών σε διάσημες ομάδες σε όλο τον κόσμο, ο αθλητισμός εμπνέει τις αξίες της ισότητας, της συνεργασίας, της δικαιοσύνης και του σεβασμού δείχνοντας έμπρακτα τον δρόμο για έναν κόσμο που αγκαλιάζει τους πρόσφυγες.

Ο 27ος Μαθητικός Διαγωνισμός της Ύπατης Αρμοστείας καλεί τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των ηλικιών που φοιτούν σε Νηπιαγωγεία,  Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών προσφύγων των αντίστοιχων ηλικιακών ομάδων, που φοιτούν σε Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) ή σε δομές μη τυπικής εκπαίδευσης, να ενημερωθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να εκφράσουν δημιουργικά τα μηνύματά τους μέσα από σκίτσα, αφίσες ή κόμικ. Τα παιδιά μπορούν να μοιραστούν τις προσωπικές τους εμπειρίες, ιδέες και προτάσεις για το πώς οι δράσεις αθλητικού χαρακτήρα, η συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότητες και ο οργανωμένος ατομικός ή ομαδικός αθλητισμός μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους κοντά και να ενισχύσουν θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες.

Οι συμμετοχές υποβάλλονται ηλεκτρονικά εδώ μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2024 από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς της τάξης ή τη Διεύθυνση του σχολείου.

Ειδική επιτροπή θα αξιολογήσει όλες τις συμμετοχές με βάση την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητά τους και θα βραβεύσει μία συμμετοχή ανά σχολική βαθμίδα. Η Επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του UNRIC – Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών (Γραφείο για Ελλάδα και Κύπρο), της Athens Comics Library και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Επιπλέον μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του Διαγωνισμού είναι η δύο φορές Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, ο Σύρος Παραολυμπιακός αθλητής Ibrahim Al Hussein και η Πόπη Κύρδη, εκπαιδευτικός και Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων στην Διεύθυνση Π.Ε. Α΄ Αθήνας.

Οι συμμετοχές που θα διακριθούν θα λάβουν αναμνηστικά δώρα σχετικά με τον αθλητισμό (χειροποίητες ποδοσφαιρικές μπάλες ηθικής παραγωγής και ρολόγια υγείας και άθλησης) ενώ όλα τα παιδιά θα λάβουν αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής στον Διαγωνισμό. Οι βραβευθείσες συμμετοχές θα προβληθούν μέσω των ιστοσελίδων της Ύπατης Αρμοστείας και των φορέων της επιτροπής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις οδηγίες και τους όρους συμμετοχής στον Διαγωνισμό, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.unhcr.org/gr/student-contest-23.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ