1η Ημέρα Ολυμπιακής εβδομάδας στα Σχολεία 2024!

,

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των Σχολείων στην έναρξη της 4ης Ολυμπιακής εβδομάδας, του σημαντικότερου εκπαιδευτικού Προγράμματος Ολυμπιακής Παιδείας που πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και που έχουν αγκαλιάσει όλα τα Σχολεία και οι εκπαιδευτικοί τόσο της χώρας μας, όσο και της Κύπρου και των Ελληνικών Σχολείων της Ομογένειας.

Ο Πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ κ. Γιώργος Αλικάκος στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε της σημασία του Προγράμματος Ολυμπιακής Παιδείας, το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και αθλητισμού. Σημείωσε επίσης, ότι φέτος δεν θα μπορούσε η Ολυμπιακή εβδομάδα να μην είναι αφιερωμένη στο Παρίσι 2024, που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες και διαβεβαίωσε ότι η ΕΟΕ και η ΕΘΝΟΑ θα συνεχίσουν να δουλεύουν σκληρά για την προώθηση της φιλοσοφίας του Ολυμπισμού και των Ολυμπιακών Ιδεωδών, στη χώρα μας.

Στη συνέχεια ο κ. Κώστας Αντωνόπουλος αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, ξενάγησε τους μαθητές και τις μαθήτριες στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας και στο μνημείο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν, μιλώντας τους για την τελετή Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στην Επιτροπή της διοργανώτριας πόλης και τη λαμπαδηδρομία που ακολουθεί, οι οποίες μεταφέρουν μηνύματα συναδέλφωσης σε όλο τον κόσμο, τα οποία είναι επίκαιρα όσο ποτέ στις μέρες μας.

Στην επόμενη σύνδεση είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε τις κυρίες Julia Thum και Evelyn Pfeifer, εκπαιδευτικούς της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, όπου μέσα από το Ολυμπιακό Μουσείο της Λοζάνης που γνώρισαν οι μαθητές/τριες, μας παρουσίασαν μια ιστορική διαδρομή για τη θέση της γυναίκας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, μας μίλησαν για τη δάδα του Παρισιού, και ένα από τα νέα αθλήματα, το σκέιντμπόρντ. Στη σύνδεση αυτή είχαμε τη χαρά να είναι μαζί μας και η Κοσμήτορας της Ολυμπιακής Ακαδημίας της Κύπρου η κυρία Κλέα Παπαέλληνα, είπε με μεγάλη συγκίνηση ότι αυτό το πρόγραμμα είναι υποδειγματικό κάθε χρόνο βελτιώνεται και μεγαλώνει και ότι οι αξίες του Ολυμπισμού καθορίζουν όλη τη ζωή μας και είναι πολύ σημαντικές. Και τέλος, εντυπωσιάστηκε από τον σύγχρονο και παράλληλα εντυπωσιακό τρόπο της παρουσίασης του Ολυμπιακού Μουσείου της Λοζάνης και συνεχάρη την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία για το σπουδαίο εκπαιδευτικό της έργο..

Στη συνέχεια, η εικαστικός κυρία Ιωάννα Τσαχτσιρλή, ενέπνευσε τη φαντασία των μαθητών και των μαθητριών ταξιδεύοντας τους σε ένα υπέροχο ταξίδι χρωμάτων καθοδηγώντας τους να δημιουργήσουν με το πινέλο τους μια ξεχωριστή αφίσα για το Παρίσι 2024, στέλνοντας μέσω της ζωγραφικής τους έμπνευσης ένα δυνατό παγκόσμιο μήνυμα για την Ειρήνη στον κόσμο. Μαζί μας ήταν η κυρία Ντόρα Πάλλη Γενική Γραμματέας της ΕΘΝΟΑ και Πρόεδρος του Μοντέρνου Πεντάθλου, η οποία συμμετείχε στο καλλιτεχνικό βιωματικό εργαστήριο με μεγάλο πάθος και κέφι και μίλησε στους μαθητές/τριες για τις Ολυμπιακές αξίες, το σεβασμό, τη φιλία και την αριστεία που μας ενώνουν όλους.

Μετά οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν την παγκόσμια πρωταθλήτρια της σκοποβολής Έμμα Κατζουράκη, που τους έφερε κοντά στο άθλημα της τους μίλησε για τα όνειρα της και τους στόχους της για το Παρίσι και τον χρυσό μας Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο και την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ευαγγελία Αναστασιάδου που τους μύησαν στον κόσμο της κωπηλασίας.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ